Salı, Ağustos 23, 2011

Fayans Nasıl Döşenir?





Fayans döşeme işi ustalık gerektiren bir iş.Bu yazıda yazacaklarım daha çok 'fayans nasıl döşettirilir 'sorusuna cevap niteliğinde olacak. İnşaat halindeki bir evden yaşanılacak eve giden ilk 10 adım şu şekilde:

1- Banyonuzun ölçüsünü sabit(metal) mezura ile alın. Uzun ve kısa duvarların enine ve boyuna ölçülerini alın.En sonunda bir ip gererek duvarların eğimini kontrol edin. Eğer köşelerdeki eğim farklı ise küvet ya da duş teknesi yerine oturmayabilir.

2- Fayansları alacağınız firmayı seçin. Ve ölçüler ile gidin. Bilgisayar ortamında fayansların yerleşimini tasarlayacağınız için önceden bir fikrinizin olması işlerinizi hızlandıracaktır. Fayans seçiminde yüzeyi pürüzlü olmayan bir ürün seçerseniz ileride temizlemede fazla sorun yaşamazsınız.

3-Fayansların kalitesi kadar kimyasalların kalitesi de önemli. Banyonun su geçirmezliğini belirleyen en önemli faktör yapıştırıcının kalitesi.

4-Derz malzemesi seçiminde fayanstan 2-3 ton açık bir renk seçmenizi tavsiye ederim. 1 ton açık kullanıldığında renkler değiştiği için koyu bile kalabilir.Koyu renklerin seçimi ise daha başlangıçtan fayansların arası kirli gibi bir izlenim veriyor.

5- Derz arası seçimi ustanızın tecrübesiyle ilgili sayılabilir.3 mm lik derz arası ideali.1 mmlik ler daha şık duruyor ama ustanızla bir görüşmekte fayda var.

6-Siparişinizi verince size ürünlerin teslim süresini bildireceklerdir.Bu süreye uygun olacak şekilde ustanız ile anlaşın.

7-Usta ve ürünler hazır olduğunda. Ustanın tecrübesi ve sizin tercihinize göre yerin eğimli olup olmadığını kontrol edin. Eğer eğimler varsa fayanslar yüksekli alçaklı olacaktır. Bunu önlemek için yüzeye şap attırabilirsiniz.

8-Usta işe başladığında arada bir uğramakta fayda var.Sizin fayansların yönünü o fark etmemiş olabilir.

9- Banyo yer zeminini gidere 3-4 mm eğimli yaptırırsanız, banyo daha çabuk kuruyacaktır.

10- Banyo tavanında fayans başlangıcı düzgün olmamışsa bunu alçı ile kapattırabilirsiniz.

Herşeye rağmen bir şeyler istediğiniz gibi olmamışsa üzülmeyin! fayansların üzerine yeniden döşeme yaptırabilirsiniz. Diğer odalarda laminantlar olmadığı için yükseklik problemi olmadan sorunu çözmüş olacaksınız.

Fotoğraflar: Banyo tasarımımızda yardımcı olan Vitra

1 yorum:

Berceste dedi ki...

Bunlari soylemek kolay da, ustasini bulmak zor Zeynep'im :) Sonucu da gormeyi dilerdim...